Επισκέψεις

Επίσκεψη στην κεντρική έκθεση της 4ης ΜΠΙΕΝΑΛΕ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (2014) (Γ’ Λυκείου, Εικαστικών)

 

Επίσκεψη στην έκθεση Ανα-δημιουργώ στο χώρο του Goethe-Institut Thessaloniki

12 Νιεμβρίου 2013, Α’ Λυκείου κατεύθυνση εικαστικών

Επίσκεψη στην κεντρική έκθεση της 4ης ΜΠΙΕΝΑΛΕ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (2013).

Στις 5 Νοεμβρίου, η Β’ Λυκείου κατεύθυνση εικαστικών, επισκέφτηκε την κεντρική έκθεση της 4ης ΜΠΙΕΝΑΛΕ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ στο περίπτερο 6 στο χώρο της Διεθνούς έκθεσης με τίτλο: «Παντού αλλά Τώρα» (Everywhere but Now)

Γενικός τίτλος: «Παλιές Διασταυρώσεις-Make it Νew»
Η διοργάνωση
Περισσότεροι από 220 καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο συμμετέχουν με έργα τους στην 4η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, η αυλαία της οποίας άνοιξε την Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2013. Η διοργάνωση φιλοδοξεί να αποτελέσει μία δυναμική συνάντηση δημιουργών και κοινού, που θα βοηθήσει στην ανακάλυψη της σύγχρονης, σύνθετης καλλιτεχνικής πραγματικότητας της Μεσογείου αλλά και του υπόλοιπου κόσμου. Μουσεία, μνημεία, πινακοθήκες και άλλοι χώροι πολιτισμού της Θεσσαλονίκης ανοίγουν τις πόρτες τους -με ελεύθερη είσοδο για το κοινό- και υποδέχονται για τέσσερις μήνες, ως τις 31 Ιανουαρίου 2014, εκθέσεις, εγκαταστάσεις, περφόρμανς, εργαστήρια, συνέδρια, εκπαιδευτικά προγράμματα, προβολές και παρεμβάσεις στο δημόσιο χώρο. Η Μεσόγειος ως γεωγραφικός χώρος και ως πεδίο μελέτης της σύγχρονης πολιτιστικής και κοινωνικής πραγματικότητας, είναι και φέτος η θεματική γύρω από την οποία αναπτύσσεται το πρόγραμμα με γενικό τίτλο «Παλιές Διασταυρώσεις-Make it Νew» και διάρκεια από το 2011 έως το 2015.
Η Κεντρική Έκθεση
Σε χώρο πολιτισμού μετατρέπεται και το Περίπτερο 6 της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (Γ’ Σεπτεμβρίου και Λεωφ. Στρατού), στο οποίο, για πρώτη φορά, σε έκταση 2.500 τ.μ., φιλοξενείται μεγάλο μέρος της Κεντρικής Έκθεσης της Μπιενάλε. ‘Παντού αλλά Τώρα’ (Everywhere but Now) είναι ο τίτλος που έδωσε η επικεφαλής επιμελήτρια Αdelina von Fürstenberg στην Κεντρική Έκθεση της διοργάνωσης, η οποία φιλοδοξεί να αποτελέσει τόπο ανταλλαγής και συνάντησης κατά το πρότυπο της Μεσογείου.
«Η έκθεση ‘Παντού αλλά Τώρα’ εντάσσεται σε μια μακρά παράδοση της Μεσογείου, που πρεσβεύει το όραμα της άρσης, μέσω της τέχνης, κάθε διάκρισης και διαχωρισμού των ανθρώπων, με απώτερο σκοπό τη διεύρυνση των ατομικών και συλλογικών ελευθεριών. Θέλει να στρέψει την ανθρωπότητα προς την επιδίωξη υψηλοφρόνων στόχων, που θα κάνουν καλύτερο τον ταλαιπωρημένο κόσμο μας», σημειώνει η Αdelina von Fürstenberg.
Πάνω από 50 καλλιτέχνες από 25 χώρες, από τη Βραζιλία μέχρι την Ινδία –ανάμεσά τους η Μαρίνα Αμπράμοβιτς, ο κινηματογραφιστής Τζαφάρ Παναχί, ο John Armleder και η Ghada Amer– θα παρουσιάσουν έργα ζωγραφικής, γλυπτά, φωτογραφίες, βίντεο εγκαταστάσεις, φιλμ και περφόρμανς. Τα έργα των καλλιτεχνών λειτουργούν ως ένα είδος διαλόγου, ο οποίος μπορεί να αποτελέσει μέσο υπέρβασης των προκαταλήψεων και των πολιτισμικών φραγμών.
Εκτός από το Περίπτερο 6 της ΔΕΘ, η κεντρική έκθεση επεκτείνεται ακόμη στο Αλατζά Ιμαρέτ, το Γενί Τζαμί, αλλά και το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Μονή Λαζαριστών).

Στην είσοδο της κεντρικής έκθεσης της 4ης Μπιενάλε
Στην είσοδο της κεντρικής έκθεσης της 4ης Μπιενάλε

Έργο της Ghada Amer "Τhe blue bra girls" (φωτο: Δάφνη Τζελαλή)

 Έργο της Parastou Forouhar "Written room" (φωτό: Δάφνη Τζελαλή)

Έργο της Parastou Forouhar «Written room» (φωτό: Δάφνη Τζελαλή)

Έργο του Dan & Lia Perjovschi "Knowledge museum and other stories" (φωτο Δάφνη Τζελαλή)

Έργο του Dan & Lia Perjovschi «Knowledge museum and other stories» (φωτο Δάφνη Τζελαλή)

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s